sâmbătă, 17 mai 2014

Facem o paranteză, în limba română, pentru încă o clarificare ce pare necesară



În ultima perioadă am primit mai multe semnale, de toate felurile și de toate intensitățile, care mă determină să mă mai explic încă o dată.

Tot ce este făcut de oameni și pentru oameni este supus discuției, dezbaterilor și schimbului de opinii pe bază de ARGUMENTE. Aceasta este o regulă de bază a democrației pe care trebuie mereu să o avem în vedere. Numai Dumnezeu a lăsat lucruri pe care nu le discutăm, sau cel puțin așa ar trebui.

Avem in discuție o normă, dată de niște oameni și tot pentru oameni. Când norma este pentru oameni trebuie să le fie adusă la cunoștință ca să o poată respecta, iar oamenii, când află despre această normă, au dreptul să-și exprime parerea despre această normă, părere care poate fi și critică. Fiecare dintre noi putem avea opinii despre această normă și este o chestiune personală, a fiecăruia, dacă își face publică această opinie sau nu. Pe de altă parte, interesul fiecăruia subordonează opinia proprie, ca și exprimarea ei publică, dar aspectele de etică nu le am acum în vedere. Dacă opiniile exprimate asupra normei, îndeosebi cele critice, sunt percepute ca și critici personale de către cei care au elaborat norma, aceasta este o altă problemă care aduce în discuție alte aspecte legate de responsabilitatea asupra a ceea ce facem fiecare. 

Particularizând, avem Instrucțiunea de serviciu nr. 5/2012 despre care eu cred cu tărie că este o mare eroare, contrazice experiența de zeci de ani în examinarea mărcilor, este contrară legilor și aduce mari deservicii instituției mele numită OSIM. Eu cred că am dreptate în ceea ce susțin și nimeni nu mă va putea opri din acțiunile mele de a convinge cât mai multe persoane sau instituții de faptul că ceea ce sustin eu este corect. Și nu am epuizat încă toate mijloacele. Până când? Până când argumentele mele vor fi combătute cu alte argumente cel puțin la fel de pertinente. Până acum nu am primit nimic. Cel mult niște opinii, de multe ori pe lângă problemele dezbătute sau dovedind neînțelegerea acestor probleme. În consecință, activitatea de promovare a ideilor în care cred va continua cel puțin cu aceea și intensitate.

Individualizând, pe data de 1 septembrie 2014, după o absență de doi ani, mă întorc la OSIM să-mi reiau postul în primire și să continui activitatea începută în 2010, acum folosindu-mă și de experiența celor doi ani de activitate la instituția europeană de profil. Depinde exclusiv de conducerea instituției mele dacă ce am învățat aici, unde sunt acum, voi fi lăsat să aplic acolo, adică în activitatea de  la OSIM. Despre instrucțiune... Eu nu am nici o putere asupra instrucțiunii. In activitatea mea de șef de Serviciu Mărci nu cred ca trebuia să se îndoiască cineva că nu voi respecta un act normativ în vigoare. La fel insă nu trebuie să se îndoiască cineva ca voi lăsa să-mi fie îngrădită libertatea de exprimare. Imi voi susține în continuare ideile, voi aștepta în continuare răspunsuri și reacții ale tuturor celor sesizați și nu în ultimul rând voi aștepta hotărârile instanței cu privire la instrucțiune. Atunci lucrurile vor fi tranșate definitiv și vom fi obligați să le acceptam, inclusiv de mine daca voi constata ca m-am inșelat. Atunci vom avea posibilitatea să vedem cu toții măsura responsabilității faptelor noastre, dar mai ales efectele asumării acestei responsabilități.